29 november, 2017 admin

Besegra halkan med vinterdäck till husbilen!

Bild på vinterväg

Har ni bestämt er att besegra halkan i vinter och ta en ”hjul”-resa med husbilen? Härligt! Det finns dock några saker som man måste hålla kolla på innan man ger sig ut i träsket av vinterdäck! Både regler kring husbilen samt märket på däcken spelar roll i ert val av rätt vinterdäck för ert fordon.

Min husbils totalvikt är 3 500 kilo eller under, vilka regler gäller för vinterdäck?

Om totalvikten är 3 500 kilo och neråt så gäller samma regler för husbilar som för personbilar och lätta lastbilar. Fordonet ska ha vinterdäck både fram och bak mellan den 1 december och den 31 mars. Om det är vinterväglag utanför den perioden ska fordonet ha vinterdäck. Detta är inget som borde göras i sista minuten om man har planer på att resa med bilen eller husbilen under vintern. Ta till vana att göra det under mitten av november, innan snön kommer! Annars kan det vara svårt att ta sig till verkstaden som ska göra däckbytet om det kommer ett chockfall av snö.

Hur är det med vinterdäck för fordon över 3 500 kilo?

Ungefär 35 procent av de registrerade husbilarna i Sverige väger över 3 500 kilo. Enligt lagen ska dessa fordon ha vinterdäck eller vinterutrustning på drivaxlar under samma period som personbilar och lätta lastbilar samt när det är vinterväglag. Är fordonet bakhjulsdrivet så kräver lagen att endast bakaxlarna är klädda med vinterdäck. Är den istället framhjulsdriven så ska alla axlar ha vinterdäck.

Säkerheten först!

Viktigt att notera är att det inte är rekommenderat att köra bakhjulsdrivet med sommardäck på framdäcken utan att byta samtliga däck till vinterdäck på fordon över 3 500 kilo. Utan vinterdäck på framaxlarna kan bilen lätt bli understyrd på halt väglag och sluta reagera på styrningen.

Köp märken som har forskning bakom sig och med bevisad testning. Nokian är ett märke som rekommenderas av många och håller hög kvalité. Man kan säkert hitta billigare märken men är det lägre priset värt den skyhöga risken med att hamna i diket eller värre? Ta det försiktigt på vägarna nu under vintermånaderna och njut av festligheterna med familj och vänner!

Tagged: , , , ,